Afstaande oren
Aangeboren oorafwijkingen, hoe herken ik ze?
Oren bestaan in verschillende vormen en maten. Het menselijk oog detecteert asymmetrieën of afwijkende vormen relatief gemakkelijk. Oren die de aandacht trekken, kunnen leiden tot een gevoel van onzekerheid bij kinderen en volwassenen. Meestal gaat het om afstaande oren waarbij de afstand tussen de rand van het oor en de schedel wat groter is. Ook afwijkende vormen van de oorschelp kunnen voorkomen.
Luister hier naar onze podcast over afstaande oren, waarin we u meer vertellen over de behandeling.
Kenmerken van afstaande oren
Meestal hebben afstaande oren volgende kenmerken:
-
De concha of het kommetje van het oor is te groot
-
De antihelix plooi, de plooi die zich centraal in het oor bevindt, is onvoldoende gevormd
-
Een combinatie van bovenstaande kenmerken
Behandeling
De correctie van afstaande oren is mogelijk op verschillende leeftijden.
-
Vlák na de geboorte is het mogelijk om met een spalkje te werken dat rond het oortje van de pasgeborene wordt bevestigd. De eerste weken zorgen de hormonen van mama er voor dat het kraakbeen van het oor tijdelijk heel plooibaar is. Het is belangrijk om dit tijdig op te merken.
-
Een klassieke otoplastie, een operatieve correctie van één of beide afstaande oren wordt doorgaans uitgevoerd vanaf vijfjarige leeftijd. Op dit ogenblik is de groei van het oor voldoende. Ook eventuele opmerkingen van leeftijdsgenootjes beginnen in deze periode een impact te maken. Tijdens de operatie wordt gewoonlijk een combinatie van verschillende technieken toegepast, zoals het afschaven van het kraakbeen om het te versoepelen en het plaatsen van diepe hechtingen om de oorschelp in een nieuwe positie te fixeren.
-
Ook op latere leeftijd kan deze operatie plaatsvinden. Dikwijls vraagt dit een meer agressieve techniek omdat het kraakbeen verkalkt naarmate we ouder worden.
De oren worden vlak na de operatie ingewikkeld in een zacht tulband-verband. Dit zorgt voor bescherming van de oren overdag en tijdens het slapen. Patiënten ervaren de eerste dagen soms last t.h.v. de oren, waarvoor we pijnstilling voorzien. Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die u via deze link kan downloaden.
Wat kan er mislopen?
Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een oorcorrectie zijn er een aantal aandachtspunten waarvan u zich bewust dient te zijn:
-
Kraakbeen heeft de neiging om terug te springen naar zijn oorspronkelijke positie. We spreken over het ‘geheugen’ van kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat soms (een deel van) het oor opnieuw gaat afstaan. Afhankelijk van de timing en de ernst, kan een nieuwe (kortere) operatie nodig zijn. Dit risico neemt toe met de leeftijd van de patiënt omdat het kraakbeen dan ook stijver wordt.
-
Soms ontstaat een drukplekje aan de voorzijde van het oor door de plooi die gecreëerd wordt tijdens de operatie. De overliggende huid is immers dun. Als een stukje kraakbeen aan de voorzijde van het oor zichtbaar wordt, wordt dit meestal met zalf verzorgd.
-
We streven naar een maximale symmetrie tussen beide oren. Indien we vertrekken vanuit een asymmetrische situatie, is een beperkte resterende asymmetrie echter nog mogelijk.
Een vraag?
Herkent u deze klachten en/of hebt u bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan u maken via deze pagina.
Contact
+32 (0) 471 95 37 06
Dr. Margot Den Hondt
Ziekenhuis Oost-Limburg
Synaps Park 1
3600 Genk
Dr. Nicholas Wilssens
Sint-Trudo Ziekenhuis
Diestersteenweg 100
3800 Sint-Truiden