top of page

Facelift

Wanneer is een facelift mogelijk?

Aangezichtsverjonging is een frequente vraag aan de plastisch chirurg. Veroudering van ons gelaat veroorzaakt een verlies aan volume (vetweefsel, bot) en een uitzakken van de weefsels onder invloed van de zwaartekracht. 

In de hals kan de hoek met de kin stomper worden. Dit kan te wijten zijn aan een huidoverschot of een uitzakken van het vetweefsel. Soms zijn ook banden van de platysmaspier in de hals zichtbaar.  

Behandeling

Uw chirurg zal met jou de verschillende technieken van aangezichtsverjonging bespreken.

  • De MACS-lift of Minimal Access Cranial Suspension Lift is een elegante lift van de huid en onderhuidse weefsels. De techniek werd ontwikkeld door Dr. Patrick Tonnard en Dr. Alexis Verpaele. Het litteken wordt voor het oor en in de haarlijn geplaatst en geneest quasi onzichtbaar.

  • De hals kan gecorrigeerd worden d.m.v. een liposuctie of een halslift waarbij het litteken van de facelift achter het oor verlengd wordt.

  • Dikwijls is er ook een volumetekort aanwezig t.h.v. het centrale gelaat. In dit geval kan de ingreep gecombineerd worden met een lipofilling.

  • De banden die de platysmaspier veroorzaakt, kunnen chirurgisch doorgenomen worden. In een vroeg stadium kan een spierontspanner (botuline toxine) ook verbetering geven.

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Het ontstaan van blauwe plekken t.h.v. de oogleden, die afzakken richting de wang de eerste dagen na de ingreep, komt veel voor. Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden.

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een facelift en halslift zijn er een aantal aandachtspunten waarvan u zich bewust dient te zijn:

  • Het gelaat heeft een uitgebreide bloedvoorziening. Dit helpt bij een spoedige heling. De keerzijde is het risico op een bloeding na de operatie.  Vooral bij mannen met hoge bloeddruk wordt dit meer frequent gezien.

  • De aangezichtszenuw of nervus facialis stuurt de spieren in ons gezicht aan. Een facelift en/of halslift vindt plaats in de buurt van deze zenuw. Een verlamming van deze zenuw is een zeldzame maar ernstige complicatie. Meestal is dit van tijdelijke aard. 

  • Het gevoel t.h.v. het geopereerde gebied (dus voor de oren of in de hals) kan tijdelijk of permanent wijzigen.

Kostenplaatje

Een facelift is een esthetische ingreep, en komt dus niet in aanmerking komt voor terugbetaling.

Een vraag?

Herken je dit verhaal en/of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page