top of page

Liposuctie

Wat is een liposuctie?

Liposuctie wordt gebruikt om een overschot aan onderhuids vetweefsel te behandelen. Dit is het vetweefsel dat oppervlakkig van de spieren ligt, bijvoorbeeld het zachte weefsel dat je kan 'vastknijpen' bij opspannen van de buikspieren. Dit mag niet verward worden met het vetweefsel dat diep van de spieren ligt, bijvoorbeeld tussen de darmen (intra-abdominale adipositas). Dit diepe vetweefsel kan niet gecorrigeerd worden met een liposuctie.

Kenmerken

  • Een teveel aan onderhuids vetweefsel

  • Een goede elasticiteit en kwaliteit van de huid, zonder striemen

Behandeling

  • Een liposuctie of lipoaspiratie is een operatie waarbij het teveel aan oppervlakkig vetweefsel verwijderd wordt om zo de contour van het lichaam bij te stellen. Dit is mogelijk t.h.v. diverse locaties, zoals de buik, dijen, etc. 

  • Een liposuctie is geen vermageringsoperatie

De littekentjes die gemaakt worden, zijn een vijftal millimeter lang en worden maximaal verscholen in de bikinilijn en andere weinig zichtbare plaatsen. ​

Bij een liposuctie ontstaan in de dagen na de operatie blauwe plekken, die ongemak kunnen veroorzaken. Adequate pijnstilling wordt met jou afgesproken. Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden.

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een liposuctie zijn er een aantal aandachtspunten waarvan je je bewust dient te zijn:

  • Alvorens we het vet met gespecialiseerde apparatuur kunnen wegzuigen, infiltreren we de zone met een grote hoeveelheid vocht. Dit vocht dient enerzijds als transportmiddel voor de vetcellen, en heeft anderzijds een pijnstillende en hemostatische (= tegen het bloeden) werking. Dit betekent dat de regio na de operatie aanvankelijk nog gezwollen is. Bij uitgebreide liposucties zullen we jou dan ook aanraden drukkledij (vb. een lipopanty t.h.v. de benen) aan te schaffen​.

  • Soms kunnen er nadien wat onregelmatigheden in de contour van de geopereerde zone ontstaan. Dit is eenvoudig te behandelen.

Kostenplaatje

Een liposuctie is een esthetische ingreep, en komt dus niet in aanmerking voor terugbetaling.

Een vraag?

Herken je deze klachten en/of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page