top of page

Mannelijke borstvorming

​

​

Wat is mannelijke borstvorming?

Gynaecomastie staat voor borstontwikkeling bij mannen. Het kan voorkomen t.h.v. één of beide borsten. Een hormonaal onevenwicht ligt vaak aan de oorsprong. Gynaecomastie is het meest voorkomende borstprobleem bij mannen. Het wordt dikwijls gezien tijdens de puberteit of op oudere leeftijd. Het kan functioneel erg hinderlijk zijn. Vaak zien we dat mannelijke borstvorming ook een belangrijke impact heeft op het welbevinden. Mannen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om te gaan zwemmen of om zich in groep om te kleden. Vaak voelen ze zich ook geremd om strakker zittende kledij te dragen. 

​

Diagnose

Om gynaecomastie adequaat te behandelen, is het van belang om onderliggende oorzaken op te sporen. We zullen dus eerst een evaluatie bij de endocrinoloog voorstellen. Met behulp van een uitgebreid klinisch onderzoek, een bloedanalyse en eventuele bijkomende onderzoeken zal de endocrinoloog bepalen of er een oorzaak voor de borstontwikkeling aanwezig is. Indien dit niet het geval is, spreken we van een idiopathische gynaecomastie.

 

De diagnose wordt vervolledigd met een echografie. Zo krijgen we een beeld over de relatieve hoeveelheid vetweefsel en klierweefsel in de borst(en). Dit bepaalt onze behandeling.

​

Behandeling​

  • Bepaalde vormen van gynaecomastie beantwoorden aan medicamenteuze therapie. Hier zal de endocrinoloog u verder kunnen helpen.

  • Chirurgie kan worden uitgevoerd als er geen duidelijk aanwijsbare onderliggende oorzaak is, het een belangrijke impact heeft op het functioneren, en er geen medicamenteuze opties zijn. 

    • De verhouding vet- en klierweefsel bepaalt of liposuctie mogelijk is. 

    • De hoeveelheid huid die teveel is, zal bepalend zijn voor de uiteindelijke littekens. We trachten steeds om met zo weinig mogelijk littekens te werken. Dikwijls blijft het litteken beperkt tot een halve cirkel aan de onderkant van de tepel (Webster techniek). Soms is het echter nodig om ook de tepel te verhogen. Dan voegen we een verticaal en/of horizontaal litteken toe. Deze techniek is gelijkaardig aan een borstverkleining die bij vrouwen wordt toegepast.

    • Bij uitgebreide gynaecomastie kunnen we u voorstellen om de operatie in twee fasen uit te voeren. In een eerste operatie wordt het teveel aan klier- en vetweefsel verwijderd. Dan krijgt de huid een aantal maanden de tijd om maximaal samen te trekken. In een tweede fase zal het resterende huidoverschot verwijderd worden met zo weinig mogelijk littekens. Wat u in uw specifieke situatie kan verwachten, wordt uitvoerig met u besproken op de raadpleging.

​

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die u via deze link kan downloaden.

​

​

​

Een vraag?

​

Herkent u deze klachten en/of hebt u bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan u maken via deze pagina.

​

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

​

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Synaps Park 1

3600 Genk

​

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

bottom of page