Melanoom
Behandeling
-
Diagnostische excisie van een verdacht letsel (excisiebiopt)
-
Meest frequent wordt een verdacht letsel opgemerkt door de patiënt of de dermatoloog. Dit letsel wordt verwijderd door de dermatoloog, en opgestuurd voor onderzoek onder de microscoop. Zo wordt de diagnose melanoom gesteld.
-
-
Diagnostiek onder de microscoop ± bijkomende beeldvorming
-
Onder de microscoop wordt de definitieve diagnose van het melanoom gesteld.
-
Na uitgebreide diagnostiek onder de microscoop, wordt het melanoom o.b.v. verschillende parameters (o.a. Breslow dikte, perineurale invasie, aantal mitosen, ...) ingedeeld in stadia. Afhankelijk van het stadium dient eventueel nog bijkomende beeldvorming te gebeuren, vb. een echografie van de klierstreken en de buik, een foto (RX) van de longen, een PET/CT-scan, ...
-
-
Brede excisie van het litteken
-
Afhankelijk van het stadium dient een bijkomende, brede excisie van gezonde huid rondom het litteken te gebeuren met 1 of 2 cm. Dit wordt gedaan uit voorzorg, om het risico op terugkeren van het melanoom drastisch te verminderen.
-
-
Reconstructie van het defect
-
Naast de brede excisie zorgen wij voor een nauwkeurige sluitting van het defect. Hoe groter het defect, hoe complexer de reconstructie.
-
-
Biopsie van de sentinel klier of schildwacht lymfeklier
-
Bepaalde stadia van melanoom vereisen naast brede excisie ook een biopsie van de schildwacht lymfeklier. Dit is de eerste klier die eventuele tumorcellen vanuit het tumorbed zou ontvangen. In dit geval werden klinisch (door aan de klieren te voelen) en op beeldvorming geen afwijkingen gezien (macroscopisch dus). Toch is er een kans dat er microscopisch een melanoom-cel richting de lymfeklieren is vertrokken. Dit wordt opgespoord door een biopsie te nemen van de sentinel klier.
-
In deze blogpost leest u meer over de sentinel klier.
-
De littekens die gemaakt worden, zijn afhankelijk van de ligging van het melanoom en de locatie van de sentinel klier.
Wat kan er mislopen?
Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie, zenuwschade en wondproblemen. Specifiek voor een sentinel klier biopsie zijn er een aantal aandachtspunten waarvan u zich bewust dient te zijn:
-
Er kan een lymfocoele (seroom of vochtcollectie) ontstaan t.h.v. het operatiegebied, waarvoor enkele puncties noodzakelijk zijn. Te vaak prikken kan tot infectie leiden.
-
Er bestaat een risico op lymfoedeem of zwelling van het lidmaat waar de lymfeklier is weggenomen.
-
Rokers hebben een significant hoger risico op wondproblemen.
Kostenplaatje
Chirurgie i.k.v. een melanoom is een reconstructieve ingreep, en komt dus in aanmerking voor terugbetaling.
Een vraag?
Herkent u deze klachten en/of hebt u bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan u maken via deze pagina.
Contact
+32 (0) 471 95 37 06
Dr. Margot Den Hondt
Ziekenhuis Oost-Limburg
Synaps Park 1
3600 Genk
Dr. Nicholas Wilssens
Sint-Trudo Ziekenhuis
Diestersteenweg 100
3800 Sint-Truiden