top of page

Polscyste

Wat is een polscyste?

Een polscyste is een met vocht of gel gevuld blaasje aan de voor- of rugzijde van de pols. Het is de meest voorkomende zwelling in de hand. Het is een volkomen goedaardige zwelling die vaak intermittent aanwezig is, wat wil zeggen dat ze komt en gaat. Typisch neemt de omvang van de cyste toe wanneer de pols gedurende een periode meer gebruikt wordt. In rust kan het volume opnieuw afnemen. In sommige gevallen ontstaat een polscyste door onderliggende schade aan de ligamenten van de pols.

Symptomen

Typische symptomen van deze aandoening zijn:

  • Zwelling aan de voor- of rugzijde van de pols

  • Pijnklachten; de mate van pijn is niet gerelateerd aan de grootte van de cyste

Klinisch onderzoek

Als er na een uitvoerig klinisch onderzoek aanwijzingen zijn dat je een polscyste hebt, kan het voor ons nuttig zijn om de toestand van het gewricht (met een RX) en/of de weefsels rond het gewricht (met echo of NMR) in kaart te brengen. Dit zal niet alleen de diagnose bevestigen, maar verschaft ons ook meer info over de exacte locatie van de cyste en de relatie met omliggende structuren (pezen, bloedvaten, zenuwen, gewrichtskapsel, …).

Behandeling

Niet alle polscysten hebben een chirurgische behandeling nodig.

  • Indien je weinig klachten hebt, zal relatieve rust van de pols onze voorkeur uitdragen.

  • Als je pijnklachten of een vermindering in mobiliteit van de pols ervaart, kan gekozen worden voor minimaal invasieve therapieën zoals het leegprikken van de cyste of het inspuiten van corticosteroïden. De kans op het terugkeren van de cyste is bij deze behandelingen relatief hoog, waardoor vaak geopteerd wordt om dit probleem chirurgisch aan te pakken.

  • Een operatie waarbij de cyste wordt verwijderd, kan zowel open als via arthroscopie (kijkoperatie) worden uitgevoerd.

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden.

Een vraag?

Herken je deze klachten en/of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page