top of page

Springvinger

Wat is een springvinger?

De buigpezen van onze vingers bewegen in een strakke tunnel die ervoor zorgt dat ze zo dicht mogelijk tegen de vinger blijven om hun functie (namelijk zaken vastgrijpen) zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen. Soms gebeurt het echter dat er minder ruimte in de tunnel aanwezig is waardoor de beweging wat stroever gaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het resultaat is echter hetzelfde: de pees beweegt steeds moeizamer. Als reactie hierop zal er rond de pees ontsteking ontstaan en zal de pees wat dikker worden net voor de ingang van de tunnel. Hier wordt een "knobbeltje" gevormd. Deze verdikking kan u vaak voelen bij bewegen van de vinger. Als deze knobbel groter wordt, gebeurt het soms dat hij vast komt te zitten aan de ingang van de tunnel. Dat is wat de typische haperende beweging verklaart.

Symptomen

Een springvinger kan zich op verschillende manieren presenteren.

  • Het meest typische beeld is de vinger die even blokkeert wanneer u hem probeert te strekken. In verder gevorderde stadia kan de vinger zelfs niet meer spontaan worden gestrekt. Dan is er wat hulp nodig van de andere hand.

  • Andere patiënten met een (beginnende) trigger vinger presenteren zich enkel met vage pijnklachten in de handpalm, ter hoogte van het gewricht aan de basis van de vinger. 

Klinisch onderzoek

Als er na een uitvoerig klinisch onderzoek het vermoeden bestaat dat deze zenuw gekneld zit, zullen we u voorstellen dit te objectiveren d.m.v. een onderzoek van de zenuwen (een EMG en/of NCS). Dit geeft ons een beeld over de ernst van de aandoening en een referentiewaarde waar we het herstel mee kunnen opvolgen moest dat nodig zijn.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om een springvinger te behandelen, afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt.

  • U zal vermoedelijk merken dat rust een gunstig effect heeft. Dit komt omdat de ontsteking rond de pees afneemt. Minder ontsteking betekent minder zwelling en dus meer ruimte in de tunnel.

  • Injectie van corticosteroïden heeft een gelijkaardig effect, namelijk de zwelling rond de pees wat doen afnemen. Voor sommige patiënten heeft dit reeds een zeer gunstig effect.

  • In andere gevallen is een operatie noodzakelijk. Tijdens de operatie openen we het dak aan de ingang van de tunnel zodat de pees ruimte heeft om vrij te bewegen.

 

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die u via deze link kan downloaden.

Een vraag?

Herkent u deze klachten en/of hebt u bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan u maken via deze pagina.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Synaps Park 1

3600 Genk

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

bottom of page