
Buikwandcorrectie
Waarom een buikwandcorrectie?
“Dokter, kan u mijn buik wat strakker maken?” is een vaak gehoorde vraag op onze consultatie. Bij het ouder worden, vermindert de elasticiteit van onze huid. Hierdoor staat de huid wat minder strak gespannen over het onderhuidse vetweefsel. Na forse vermagering (al dan niet met behulp van bariatrische chirurgie) of zwangerschap wordt de huid extra op de proef gesteld. Striemen of striae zijn een teken van verlies aan elasticiteit, op plaatsen waar de huid boven een kritieke drempel wordt opgerokken. Zoals een elastiekje waar te hard aan getrokken wordt, keert de huid niet meer naar haar oorspronkelijke vorm terug.
Een tweede bezorgdheid is een overschot aan onderhuids vetweefsel. Dit is het vetweefsel dat oppervlakkig van de buikspieren ligt, het zachte weefsel dat je kan 'vastknijpen' bij opspannen van de buikspieren. Dit mag niet verward worden met het vetweefsel dat diep van de buikspieren ligt, tussen de darmen (intra-abdominale adipositas). Dit diepe vetweefsel kan niet gecorrigeerd worden met een buikwandcorrectie.
Kenmerken
-
Een huidoverschot t.h.v. de buik, dikwijls een niet-elastische huid met striae.
-
Een teveel aan onderhuids vetweefsel, dit is het zachte weefsel dat je kan 'vastknijpen' bij opspannen van de buikspieren.
-
Bij het opspannen van de rechte buikspieren ontstaat op de middenlijn soms een bulging of verdikking (diastase). Dit wordt vooral bij vrouwen na een zwangerschap gezien.
-
In meer ernstige gevallen kunnen huidmaceratie, terugkerende wondjes of ontsteking in de huidplooien ontstaan.
Wat als jouw gewicht nog wijzigt, of als je een kinderwens hebt?
Het beste resultaat wordt geboekt wanneer uw gewicht op het moment van de operatie al enige tijd stabiel is, en u dat ook zo plant te houden. Wanneer u in de toekomst nog (verder) wil vermageren, wacht u beter nog even met het uitvoeren van deze operatie. Hetzelfde geldt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben. Het is raadzaam te wachten tot deze is vervuld alvorens dit type ingreep te laten uitvoeren om volop te kunnen genieten van het effect. In deze blogpost lees je meer over body contouring na massive weight loss.
Behandeling
-
Een abdominoplastie of buikwandcorrectie is een operatie waarbij het teveel aan huid- en oppervlakkig vetweefsel in de onderbuik verwijderd wordt.
-
Via dezelfde toegang kan een diastase van de rechte buikspieren gecorrigeerd worden.
-
Wanneer het teveel aan huid en/of vetweefsel zich voornamelijk ter hoogte van een kleine zone centraal onder de navel bevindt, kan een mini-abdominoplastie voldoende zijn.
-
Een liposuctie kan in geselecteerde gevallen aangewend worden
-
Als ingreep op zich indien de huid voldoende elastisch is
-
Als toevoeging bij een buikwandcorrectie
-
-
Wanneer er ook t.h.v. de rug een uitgesproken overschot is van huid en/of onderhuids vetweefsel, kan een lower body lift worden uitgevoerd.
De littekens die gemaakt worden, zijn afhankelijk van het teveel aan huid dat dient verwijderd te worden.
-
Bij een mini-abdominoplastie is de insnede beperkt tot een horizontale lijn van een 20-tal centimeter in de rand van het ondergoed.
-
Bij een klassieke buikwandcorrectie is er steeds een litteken rond de navel aanwezig, alsook een litteken in de bikinilijn, van heupkam tot heupkam.
-
Soms is het nodig om een verticale component aan het litteken toe te voegen, op de middenlijn.
Als de rechte buikspieren worden aangespannen (correctie van diastase), wordt de ingreep dikwijls als meer pijnlijk ervaren. In dit geval wordt tijdens de operatie langwerkende lokale verdoving ingebracht t.h.v. de spieren. Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden.
Wat kan er mislopen?
Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een buikwandcorrectie zijn er een aantal aandachtspunten waarvan je je bewust dient te zijn:
-
Een buikwandcorrectie heeft - in vergelijking met andere plastische operaties - een relatief hoog risico op longembolen of diep veneuze trombosen. Snel mobiliseren na de operatie is heel belangrijk.
-
Er kan een seroom of vochtcollectie ontstaan in de buikwand, waarvoor enkele puncties noodzakelijk zijn.
-
Rokers hebben een significant hoger risico op wondproblemen. Dit is meestal t.h.v. de zone van de onderbuik tussen de navel en het centrale deel van het litteken.
Kostenplaatje
Een buikwandcorrectie is, behoudens enkele uitzonderingen, een esthetische ingreep, en komt dus niet in aanmerking voor (gedeeltelijke) terugbetaling.
Een vraag?
Herken je deze klachten en/of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.
Contact
+32 (0) 471 95 37 06
Dr. Margot Den Hondt
Ziekenhuis Oost-Limburg
Schiepse Bos 6
3600 Genk
Dr. Nicholas Wilssens
Sint-Trudo Ziekenhuis
Diestersteenweg 100
3800 Sint-Truiden