top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

Body Contouring na gewichtsverlies

Bijgewerkt op: 5 mei 2021


Body Contouring in MWL-patiënten


Veel moeilijke woorden in deze zin! Wat willen ze eigenlijk zeggen?

  • MWL patiënten. Mooie, Warme, Lieve patiënten? Inderdaad, zo zijn onze patiënten! Maar toch betekent het wat anders. MWL staat voor Massive Weight Loss. Het gaat over patiënten die - al dan niet met behulp van veranderingen in levensstijl (dieet, sport) en/of bariatrische chirurgie (bijvoorbeeld een gastric bypass, sleeve gastrectomie, ...) - veel gewicht verloren zijn.

  • Body contouring. Een verzameling van operaties die de vorm van het lichaam optimaliseren. Dit kan t.h.v.


Obesitas


De impact van obesitas op de gezondheid is groot. Obesitas verhoogt het risico op aandoeningen zoals diabetes, obstructief slaapapnee syndroom, hoge bloeddruk, en overbelasting van de gewrichten. Het verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van bepaalde tumoren. Gewichtsverlies d.m.v. veranderingen in levensstijl, al dan niet in combinatie met bariatrische chirurgie, heeft een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid en levensverwachting van obese mannen en vrouwen.



De elastiek van onze huid


Onze huid rekt mee als we in gewicht toenemen. De elastische capaciteit - of de rek - van onze huid is echter niet eindeloos. Als we de elastiek overbelasten, ontstaan scheurtjes in de lederhuid. Dit noemen we striemen of striae. Het is een bekend fenomeen bij een zwangerschap. Je kan het vergelijken met een elastiekje waar je net iets te hard aan trekt zodat het niet meer naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Als mensen fors vermageren, zien we hetzelfde fenomeen. De huid krimpt niet volledig mee. Hierdoor is er een relatief overschot aan huid. De huid gaat los hangen, in plooien, en ze vertoont dikwijls ook striemen.



De impact van groot gewichtsverlies op de kwaliteit van leven


Het huidoverschot bij MWL-patiënten veroorzaakt functionele last. Zo kunnen MWL-patiënten last hebben van terugkerende wondjes of irritatie in de huidplooien (maceratie, intertrigo, ulcera, ...), ongemak of pijn bij bewegen en bij sporten. Hierdoor wordt het soms een grote uitdaging om het nieuwe gewicht te behouden.


Ook esthetisch heeft dit huidoverschot een belangrijke impact. Niettegenstaande de enorme inspanningen die ze verrichten, ontwikkelen vrouwen en mannen die veel gewicht verliezen vaak een laag zelfbeeld bij de aanblik van hun nieuwe lichaam. Hun gevoel van eigenwaarde krijgt een deuk. Ze schamen zich voor de plooien en verhullen hun lichaam in losse kledij.



Body contouring en de wetenschap

Het is wetenschappelijk bewezen dat body contouring chirurgie bij MWL-patiënten leidt tot

  • meer tevredenheid met hun lichaam

  • een betere zelfbeeld

  • een beter fysiek functioneren

Misschien nog belangrijker: het is aangetoond dat MWL-patiënten die body contouring chirurgie ondergaan, hun gewichtsverlies beter kunnen behouden. M.a.w., ze zullen minder snel terug in gewicht bijkomen in vergelijking met MWL-patiënten die geen body contouring chirurgie kregen.



Body contouring - de operaties


Het huidoverschot kan zich manifesteren op verschillende locaties. Dit is voor elke persoon anders. De buik, de armen, de binnenkant van de dijen en de lage rug zijn typische zones. Ook t.h.v. het gelaat en de borsten kan een storend huidoverschot ontstaan.


Het teveel aan huid kan chirurgisch worden weggenomen. Hierdoor krijgt het lichaam een strakkere vorm. Ook de contouren worden bijgesteld.


In sommige gevallen is er een vorm van (gedeeltelijke) terugbetaling voorzien. Dit wordt o.a. bepaald door de mate van gewichtsverlies, en de ernst van de huidplooien.



Enkel een operatie bij een stabiel lichaamsgewicht


Doorgaans wordt een stabiel lichaamsgewicht gedurende één jaar als uitgangspunt genomen voor een operatie. Als er nadien nog gewichtsschommelingen volgen, beïnvloedt dit immers het resultaat van de operatie(s). Ook de voedingstoestand van de patiënt dient optimaal te zijn. Er mag geen tekort zijn aan bepaalde vitamines of voedingsstoffen.



Body contouring is geen vermageringsoperatie


Een vaak voorkomende misvatting, is dat body contouring - bijvoorbeeld een buikwandcorrectie of een lower body lift - dient om kilo's te verliezen. Dat klopt niet. Na deze operaties is gewichtstoename nog altijd mogelijk. En gewichtsschommelingen hebben een nadelig effect op het resultaat.


Ten tweede is het belangrijk om te begrijpen dat een operatie niet zal resulteren in een sterke gewichtsdaling. Ook al verwijderen we een substantiële hoeveelheid weefsel, het gewicht van dit (vet)weefsel is niet bijzonder hoog.


Ten derde wordt de kans op complicaties zoals wondproblemen significant hoger naarmate de BMI stijgt. Patiënten hebben er dus alle belang bij om eerst een stabiel, haalbaar lichaamsgewicht te bereiken.



Besluit


De term body contouring omvat een groep operaties die, wanneer de juiste indicatie wordt gesteld, de kwaliteit van leven bij MWL-patiënten drastisch verbetert. Patiënten met obesitas die zich engageren om een gezonde levensstijl na te streven en veel gewicht verliezen, leggen een lange, moeilijke weg af. Deze ingrepen maken deze weg compleet. Ze zijn een nuttige een noodzakelijke aanvulling in een geselecteerde groep mannen en vrouwen die een stabiel verlaagd gewicht bereiken.



Heb je vragen, aarzel niet om ons te contacteren.


Veel succes met jouw zoektocht en misschien tot binnenkort!

Dr. Margot Den Hondt & Dr. Nicholas Wilssens

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page