top of page

Aangezichtsverlamming

Wat is een verlamming van de aangezichtszenuw?

De aangezichtszenuw stuurt de mimiekspieren in ons gelaat aan.​ Ze zorgt er voor dat we kunnen lachen, de wenkbrauwen fronsen, de ogen sluiten, etc. Bij een verlamming van de aangezichtszenuw of nervus facialis, zijn patiënten niet meer in staat om deze bewegingen uit te voeren. Dit heeft functionele gevolgen, maar ook sociale interacties kunnen erg moeizaam verlopen. Dit kan lijden tot schaamte en sociaal isolement. 

Enkele functionele gevolgen:

 • Afzakken van de wenkbrauw

 • Het oog niet meer kunnen sluiten

 • Aflopen van speeksel, drank of voeding langs de mondhoek

 • Bemoeilijkte ademhaling door een gewijzigde positie van de neusvleugel 

Opties

Oogsluiting

 • Plaatsen van een goudgewichtje in het bovenste ooglid

 • Wenkbrauwlift

 • Canthopexie / canthoplastie

Mondhoek optrekken

Een reconstructie van de aangezichtszenuw is steeds maatwerk. Samen gaan we op zoek naar de optie die voor jou het meest aangewezen is. Dit is een beslissingsproces op basis van jouw unieke probleem, jouw medische voorgeschiedenis en jouw behandelingstraject.

 • Een statische reconstructie van de mondhoek en neusvleugel is mogelijk d.m.v. stevig bindweefsel dat geoogst wordt aan de buitenkant van de dij (fascia lata).

 • Een dynamische reconstructie van de mondhoek betekent dat spierweefsel van elders op het lichaam gebruikt wordt om de mondhoek op te trekken. Dit weefsel wordt vervolgens met microchirurgische technieken aangesloten op de bloedvoorziening en een zenuwtakje in het gelaat. Dit noemen we een vrije flap. De meest gekende techniek is het gebruik van een vrije gracilisflap. Hierbij wordt een spier aan de binnenkant van het bovenbeen gebruikt. 

 • Soms volgt een bijkomende ingreep waarbij correcties worden uitgevoerd om de symmetrie van het gelaat te maximaliseren, zoals een facelift​.

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een reconstructie van de aangezichtszenuw benadrukken we ook graag deze aandachtspunten:

 • Een vrije flap betekent dat bloedvaatjes van enkele millimeters onder de microscoop aan elkaar worden gekoppeld met een haarfijn draadje. In 2% van de gevallen faalt deze bloedvoorziening.  Roken is een gekende risicofactor voor een slechte afloop. Je dient op zijn minst vier weken voor de operatiedatum te stoppen met roken. Meer uitleg hierover vind je in deze blogpost.

De behandeling van borstkanker heeft een grote impact op het fysiek en mentaal welzijn van de patiënt. Kwaliteit van leven is op elk ogenblik onze prioriteit. We beseffen dat deze informatie overweldigend is. Daarom staan we voor jou klaar om te luisteren en om dit te kaderen tijdens een gesprek. We geven jou de tijd om hier rustig over na te denken en alle opties in overweging te nemen. 

Een vraag?

Indien je vragen hebt, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page