top of page

Ooglidcorrectie

Wanneer is een ooglidcorrectie mogelijk?

Zowel mannen als vrouwen kunnen een overschot aan huid ontwikkelen t.h.v. de bovenste oogleden. Vaak vertellen mensen dat ze een vermoeide, triestige aanblik op foto hebben. Naar de avond toe ontstaan vermoeide, zware oogleden. En voor vrouwen wordt het soms moeilijker om make-up aan te brengen of te behouden doorheen de dag. Luister hier naar onze podcast aflevering over een bovenste ooglidcorrectie (aflevering 3 en 22).

Dit huidoverschot valt niet te verwarren met het afhangen van het bovenste ooglid t.g.v. een defect in de spier die instaat voor het heffen van het ooglid. Dit noemen we een ooglidptose. Vele oorzaken liggen aan de basis. Meest frequent betreft het een uitrekken van de spier met de leeftijd. Het is belangrijk dit voor een ooglidcorrectie na te kijken omdat dit het resultaat negatief kan beïnvloeden.

Ook t.h.v. de onderste oogleden kan een huidoverschot of een uitzakken van vetweefsel een vermoeide aanblik veroorzaken. Soms is de oogsluiting bemoeilijkt (ectropion). Luister hier naar onze podcast aflevering over een onderste ooglidcorrectie (aflevering 7).

 

Een ander courant probleem t.h.v. de onderste oogleden, ongeacht de leeftijd, is het optreden van donkere kringen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een dunne huid waarbij de onderliggende spier doorschemert.

Behandeling

  • Een blefaroplastie of ooglidcorrectie is een operatie waarbij het teveel aan huid en/of vetweefsel t.h.v. de oogleden wordt weggenomen.

    • Bij een bovenste blefaroplastie wordt het teveel aan huid t.h.v. het bovenste ooglid weggenomen, zonder de oogsluiting in het gedrang te brengen. Indien er een teveel aan vetweefsel is t.h.v. het bovenste ooglid, kan dit ook gecorrigeerd worden. Het littekentje wordt in de ooglidplooi en een kraaienpootje geplaatst.

    • Bij een onderste blefaroplastie wordt het teveel aan huid weggenomen via een littekentje aan de onderste wimperrand. Indien het vetweefsel uitgezakt is, kan een insnede gemaakt worden aan de binnenkant van het ooglid. 

  • Voor de correctie van een ooglidptose wordt een insnede in de bovenste ooglidplooi gemaakt. Zo mogelijk wordt de spier hersteld. De techniek hangt af van de ernst en de oorzaak van de ptose.

  • Indien er ook een volumetekort aanwezig is t.h.v. de oogkas, kan deze ingreep gecombineerd worden met een lipofilling.

  • Een nieuwe, veelbelovende techniek voor de correctie van donkere kringen onder de ogen is Nanofat grafting. Een kleine hoeveelheid vetweefsel wordt afgenomen en bewerkt tot een fractie rijk aan stamcellen en groeifactoren (stromal vascular fraction, SVF). Deze fractie wordt vervolgens ingespoten t.h.v. de onderste oogleden.

  • Correctie van een ectropion gebeurt d.m.v. een canthopexie of canthoplastie. Deze techniek wordt de buitenste ooghoek wat hoger gefixeerd met ondersteunende hechtingen om de oogsluiting te bevorderen.

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Het ontstaan van blauwe plekken t.h.v. de oogleden, die afzakken richting de wang de eerste dagen na de ingreep, komt veel voor. Indien je een Nanofat behandeling krijgt, dan zal je initieel een gele verkleuring van de onderste oogleden opmerken. Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden.

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een ooglidcorrectie zijn er een aantal aandachtspunten waarvan je je bewust dient te zijn:

  • Een blefaroplastie is een ingreep die heel frequent wordt uitgevoerd. Tijdens de operatie kan je jouw oogleden gesloten houden. Het is een veelvoorkomende bezorgdheid dat het oog zelf gemanipuleerd wordt. We opereren echter niet aan de oogbol. Dit neemt niet weg dat je steeds dient te melden aan jouw chirurg indien je last hebt van droge, tranende ogen of indien je een operatie aan de ogen onderging in het verleden, om het risico op complicaties te verminderen.

  • Een onderste ooglidcorrectie heeft meer risico op het vormen van een ectropion of een ooglid dat onvolledig sluit, aangezien de zwaartekracht hier niet aan onze kant staat. Bij deze ingreep dienen we dus voorzichtiger te zijn. We nemen relatief voorzichter huid weg zodat de oogsluiting bewaard blijft. 

  • Afhankelijk van de specifieke oorzaak, bestaat het risico om opnieuw een ptose te ontwikkelen na een ptose-correctie. Hetzelfde geldt voor de correctie van een ectropion

Kostenplaatje

Een ooglidcorrectie is - op enkele zeer geselecteerde gevallen na - een esthetische ingreep, en komt dus niet in aanmerking voor (gedeeltelijke) terugbetaling. Luister hier naar onze podcast aflevering over een bovenste ooglidcorrectie en tussenkomst van het ziekenfonds (aflevering 22).

Een vraag?

Herken je dit verhaal en/of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page