top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

Zes Misvattingen over Plastische Chirurgie

Bijgewerkt op: 9 jan. 2021Dit fragment uit de 12de aflevering van het 16de seizoen van #FCDeKampioenen toont niet alleen een geweldige @Loesvandenheuvel als Carmen maar ook een fenomenale @Herbertbruynseels die op hilarische wijze de vooroordelen en misvattingen over ons beroep in de verf zet. Hoewel er de laatste jaren meer inzicht is in wat wij zoal doen, komen deze scenario’s snel boven wanneer we vertellen dat we plastisch chirurg zijn. Het doel van deze eerste blog is om komaf te maken met zes misvattingen over ons beroep.Misvatting #1: Plastische Chirurgie = Esthetische Chirurgie


Esthetische chirurgie is plastische chirurgie. Maar plastische chirurgie is niet uitsluitend esthetische chirurgie. Plastische chirurgie is een brede term die zowel reconstructieve als esthetische chirurgie omvat.


Het esthetische luik is het best gekend. We denken dan aan een borstvergroting, buikwandcorrectie, liposuctie, injectie met botuline toxine, … Hoewel dit ook zeer beklijvende chirurgie is, die een aanzienlijke kennis en kunde vereist, is het slechts een deel van ons activiteitenpakket.


Zo is er ook de reconstructieve chirurgie, waarbij we trachten om vorm en functie te herstellen na een ongeval, na een tumor, na brandwonden, … Denk maar aan het reconstrueren van een borst na amputatie i.k.v. borstkanker, of het bedekken van blootliggend bot na een verkeersongeval zodat een amputatie vermeden wordt.


Misvatting #2: Plastische Chirurgie is enkel voor mensen die heel/te ijdel zijn


De soms karikaturale weergave van ons beroep in binnen- en buitenlandse media draagt wellicht bij tot dit misverstand. Mensen die al enige tijd ontevreden zijn over een bepaald lichaamsdeel krijgen hierdoor een minder realistische kijk op wat mogelijk is. De beste optie is dikwijls subtiel. Door het zien van bepaalde, soms uitvergrote resultaten, vinden mensen niet altijd de moed om de stap te zetten richting plastisch chirurg. Het stigma rond een plastische ingreep is reëel. En daarom willen we normaliseren. Er bestaat voor vele bezorgdheden, zowel functioneel als esthetisch, een oplossing op maat. Een oplossing die niet altijd ingrijpend hoeft te zijn. En een oplossing die past bij de manier waarop jij in het leven staat.


Een bezoek aan de plastisch chirurg is bovendien geen verplichting om een voorgestelde behandeling daadwerkelijk te laten uitvoeren. Het is jouw lichaam. Na een gesprek waarin de opties worden uitgelegd en waarin je jouw vragen op tafel kan leggen, kan je wel een geïnformeerde beslissing nemen.


Misvatting #3: Plastische Chirurgie is niet voor mijn portemonnee


Waar plastische chirurgie vroeger vooral was weggelegd voor mensen met een goed gevulde bankrekening, vinden meer mensen met verschillende achtergronden vandaag hun weg naar de plastisch chirurg. De reconstructieve heelkunde valt deels of volledig onder de verzekerde zorg in België. Denk maar aan het verwijderen van een huidtumor waarbij de huid nadien opnieuw mooi wordt gesloten, of een borstreconstructie met eigen weefsel. Ook een borstverkleining en huidcorrecties na vermagering zijn onder bepaalde voorwaarden aan gedeeltelijke terugbetaling onderworpen.


Ingrepen met een puur esthetisch karakter worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Sinds 2016 is er voor deze operaties ook een BTW-heffing van 21% van toepassing. Het is verleidelijk om je te laten leiden door de kostprijs van een operatie. Heel wat ingrepen worden immers ook aangeboden in het buitenland of uitgevoerd door niet-plastisch chirurgen aan goedkopere tarieven. Maar een operatie is een totaalpakket. Het omvat ook de zorgen voor en na de operatie. Wie staat er voor jou klaar als er zich een complicatie voordoet? Is er continuïteit van zorg voorzien, dag en nacht? Wordt de operatie daadwerkelijk uitgevoerd door een erkend plastisch chirurg die weet wat te doen als er iets misloopt? En ook op lange termijn kunnen er vragen of problemen optreden waarvoor je graag jouw chirurg consulteert. Binnenkort gaan we hier verder op in in een nieuwe blog.


Misvatting #4: Plastische Chirurgie is enkel voor vrouwen


Het klopt dat de meerderheid van onze patiënten vrouwen zijn. Je goed in je vel willen voelen, geldt nochtans voor elk geslacht, elke leeftijd, elke huidskleur, ... De enige afweging die wij zullen maken, is wat jou drijft om bij ons langs te komen. Is het een weloverwogen keuze die je voor jezelf wil maken? Of voor iemand in jouw omgeving, of in bredere zin om erbij te horen? Het is jouw lichaam, jij beslist. Wij geven jou ons advies of we op jouw vraag kunnen en willen ingaan.


Steeds meer mannen vinden ook hun weg naar de plastisch chirurg. Er zijn wel degelijk veel bezorgdheden waar we bij kunnen helpen. Rimpeltjes, huidoverschot (al dan niet na vermagering), migraine, … komen immers net zo goed bij mannen als vrouwen voor. Ook voor typisch mannelijke problemen, zoals gynaecomastie of mannelijke borstvorming, kan je bij de plastisch chirurg terecht.


Misvatting #5: De Plastisch Chirurg wil gewoon zoveel mogelijk operaties verkopen

Zoals in het filmpje, bestaat de misvatting dat men bij een bezoek aan de plastisch chirurg binnen gaat met de vraag naar een ooglidcorrectie, om uiteindelijk buiten te lopen met een borstvergroting, buikwandcorrectie en liposuctie. Resultaat: de patiënt voelt zich misleid. Deze aanpak voedt een negatief zelfbeeld. Hoe grappig dit hier ook wordt geacteerd, het is gelukkig ver van de realiteit. Wij zijn in de eerste plaats arts. Wij hebben dit beroep gekozen omdat we willen helpen. En helpen start vanuit jouw vraag, jouw twijfel, jouw bezorgdheid. Wij geven advies. Zo nodig gaan we over tot een behandeling. En hoe graag we ook opereren; als we jou kunnen helpen zonder een operatie, geniet dat onze voorkeur.Misvatting #6: De Plastisch Chirurg moet vast denken dat ik een gekke vraag stel


Wij zijn ook mensen van vlees en bloed. De zwaartekracht heeft hetzelfde effect op ons. Wij krijgen ook rimpels. Wij verliezen ook haar. Wij krijgen ook striemen bij een zwangerschap. Soms bestaat er een zekere schaamte om richting plastisch chirurg te stappen. Wat zal de chirurg niet van mij denken? Ik stel zeker een gekke vraag. De chirurg bekijkt me vast als een vreemd wezen met allerlei onvolmaaktheden. Mogen we jou geruststellen, we zijn allemaal bijzonder, niet beter of slechter. Ons oog werd getraind om objectief bepaalde nuances te herkennen. Niet om subjectief te oordelen wat al dan niet mooier of beter is. Er staat een luisterend oor voor jou klaar, zonder vooroordelen.


Heb je vragen, aarzel niet om ons te contacteren.


Veel succes met jouw zoektocht en misschien tot binnenkort!

Dr. Margot Den Hondt & Dr. Nicholas Wilssens

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page