top of page

Borstreconstructie

Wat is een borstreconstructie?

Een borstreconstructie is een operatie waarbij een nieuwe borst wordt gecreëerd, meestal na een borstamputatie i.k.v. een tumor. Hiervoor werken we in teamverband. De tumor wordt eerst veilig verwijderd door onze collega gynaecoloog of oncologisch chirurg. Afhankelijk van jouw verder behandelingstraject, voeren wij de reconstructie aansluitend uit (dus tijdens dezelfde operatie),  of tijdens een tweede operatie.

Opties

Borstsparende operatie

Indien je een borstsparende ingreep ondergaat, wordt een deel van het volume van de borst weggenomen. Om dit defect te sluiten, kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van weefsel dat aan de borst grenst. Via oncoplastische technieken wordt dit weefsel naar de borst verschoven. Bij grote borsten kan geopteerd worden om een borstverkleining uit te voeren. In dit geval bevindt de tumor zich in het volume dat verwijderd wordt. Zo nodig kan de andere borst in eenzelfde operatie of nadien aangepast worden.

Borstamputatie

Als de borst geamputeerd wordt - dit noemt men een mastectomie -  dient het volledige volume van de borst gereconstrueerd te worden. ​Een borstreconstructie kan uitgevoerd worden met lichaamseigen weefsel, of met een borstprothese. Een borstreconstructie is steeds maatwerk. Samen gaan we op zoek naar de optie die voor jou het meest aangewezen is. Dit is een beslissingsproces op basis van jouw unieke lichaamsbouw, jouw medische voorgeschiedenis en jouw behandelingstraject.

  • Soms wordt geopteerd om een tijdelijke weefselexpander of tissue-expander te plaatsen op het ogenblik van de borstamputatie, om de huid maximaal te bewaren.

  • Een borstprothese of implantaat is mogelijk in geselecteerde gevallen. Indien je radiotherapie onderging, is het risico op wondproblemen in combinatie met een borstprothese immers reëel. 

  • Een borstprothese kan ook gecombineerd worden met het gebruik van lokaal lichaamseigen weefsel. Op deze manier wordt de prothese beter bedekt. Dikwijls wordt hiervoor de rugspier (latissimus dorsi spier) naar voor omgeklapt als gesteelde flap.

  • Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel betekent dat weefsel van elders op het lichaam gebruikt wordt om een nieuwe borst te vormen. Dit weefsel wordt vervolgens met microchirurgische technieken aangesloten op de bloedvoorziening in de borstkaswand. Dit noemen we een vrije flap. De meest gekende techniek is de DIEP-flap (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap). Hierbij wordt het weefsel van de buik gebruikt, via hetzelfde litteken dat ook wordt aangewend bij een buikwandcorrectie. Als een reconstructie met weefsel van de buik niet mogelijk is, bespreken we graag met jou de andere opties.

  • Vaak volgt een bijkomende ingreep waarbij correcties worden uitgevoerd om de vorm van de borst te optimaliseren, en om de symmetrie van beide borsten te maximaliseren.

  • Eenmaal een goede vorm van de borsten is bekomen, volgt de finale afwerking met een tepelreconstructie en tatoeage van het tepelhof.

Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloadenMeer info over het kiezen van de juiste postoperatieve beha vind je hier

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een borstreconstructie met eigen weefsel benadrukken we ook graag deze aandachtspunten:

  • Een vrije flap betekent dat bloedvaatjes van enkele millimeters onder de microscoop aan elkaar worden gekoppeld met een haarfijn draadje. In 2% van de gevallen faalt deze bloedvoorziening.  Roken is een gekende risicofactor voor een slechte afloop. Je dient op zijn minst vier weken voor de operatiedatum te stoppen met roken. Meer uitleg hierover vind je in deze blogpost.

  • In minder ernstige gevallen dringt de bloedvoorziening niet door tot alle delen van de flap, en ontstaan er harde plekken of vetnecrose, of wondproblemen. Dit kan tot een vormverandering van de borst leiden.

Indien u een borstreconstructie met een prothese of implantaat ondergaat, vestigen we ook graag jouw aandacht op:

  • Het risico op wondproblemen en kapselcontractie is groter dan wanneer je een zuivere borstvergroting met prothesen ondergaat (dus niet i.k.v. een borstamputatie). Het zachte, beschermende borstweefsel dat normaal de prothese bedekt is immers weggenomen. 

De behandeling van borstkanker heeft een grote impact op het fysiek en mentaal welzijn van een vrouw. Kwaliteit van leven is op elk ogenblik onze prioriteit. We beseffen dat deze informatie overweldigend is. Daarom staan we voor jou klaar om te luisteren en om dit te kaderen tijdens een gesprek. We geven jou de tijd om hier rustig over na te denken en alle opties in overweging te nemen. 

Een vraag?

Indien je vragen hebt, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page