top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

Welke sportbeha kies ik best na een borstoperatie?

Bijgewerkt op: 8 mei 2023


Na een borstoperatie zoals een borstverkleining, borstlift, borstvergroting of borstreconstructie dien je zes weken een sportbeha te dragen. Je dient ook armbewegingen zoals heffen en duwen te beperken. Na zes weken zijn de littekens maximaal aangesterkt, en zijn er geen beperkingen meer. Ook de sportbeha mag je vanaf dan achterwege laten.


Veel veranderingen na een operatie


Er zijn vaak blauwe plekken aanwezig na een operatie. Deze trekken na een tweetal weken weg. Zwelling kan nog meerdere maanden aanwezig blijven. Dat wil dus zeggen dat het volume van de borsten deze eerste weken na de operatie sterk wijzigt. Bovendien is er na de ingreep verbandmateriaal aanwezig, ook meestal een tweetal weken.


Er verandert dus nog veel. Al deze factoren zorgen er voor dat de ‘perfecte’ maat niet bestaat, of anders gezegd dat we de meest geschikte maat niet met 100% zekerheid kunnen voorspellen. Maar we kunnen ze wel benaderen.


Hieronder helpen we je graag op weg met enkele tips.







Tip #1 - Degelijke ondersteuning


Een sportbeha dient vooral goed te ondersteunen, maar zeker niet af te snoeren. De elastiek in de sportbeha zal compenseren voor de veranderingen in het volume van de borsten in de eerste weken na de operatie.


Tip #2 - Een beha zonder beugels


Belangrijk is om een beha te kiezen zonder beugels. De beugels vormen een drukpunt op de littekens, die volop aan het genezen zijn.



Tip #3 - Een sluiting vooraan


Een sluiting vooraan is ook erg handig. Zo kunnen grote armbewegingen bij aan- en uitkleden vermeden worden. Een eventuele extra sluiting op de beha-bandjes bovenaan zorgt voor extra comfort bij verbandwissels.


Tip #4 - Een extra exemplaar


Bij het douchen mag de sportbeha uiteraard uit. De beha mag ook gerust in de wasmachine op een rustig moment, als je thuis bent. Zeker in de eerste dagen na de operatie kan de beha sneller bevuild zijn door een druppeltje bloed of wondvocht, of wat ontsmettingsmiddel.

Daarom is het handig een tweede beha in huis te hebben. Deze koop je best aan na de operatie, zodat je een beter beeld hebt over de juiste maat.



Tip #5 - Let op afwerking en materialen


Fabrikanten van postoperatieve sportbeha's besteden vaak ook extra aandacht aan de afwerking en de keuze van de materialen. Hygiënische stoffen zoals katoen, en de afwezigheid van zomen ('seamless') en etiketten op drukpunten, geven extra comfort.



Tip #6 - Cupmaten zijn relatief


De omtrek van de borstkas onder de borsten - dus de omvang van de romp - wijzigt niet na een borstoperatie. Het getal in jouw beha-maat vóór de operatie blijft dus hetzelfde na de operatie (vb. een vrouw met cupmaat 80C zal na een borstoperatie de omtrek van 80 behouden, de letter C wijzigt mogelijk afhankelijk van de uitgevoerde operatie (vergroting versus verkleining)). Sommige fabrikanten van postoperatieve sportbeha's werken enkel met de labels small, medium, large, extra large, ... o.b.v. de omtrek van de borstkas. Dit is handig, zo hoef je je geen zorgen te maken over een keuze van cupmaat. De elastiek in de beha vang het verschil in volume op.


Wist je dat een cupmaat geen absolute maat is? Een cupmaat evolueert mee met de omvang van de romp.


De cup of het 'borstvolume' van een beha met maat 90C is hetzelfde als deze van een beha met maat 95B.


Tip #7 - Extra aandachtspunten afhankelijk van het type ingreep


Afhankelijk van het type ingreep, zullen er nog bijkomende vereisten zijn.

Na een lipofilling van de borst met eigen vetweefsel, een borstreconstructie met eigen weefsel (vb. DIEP-flap) of een tepelreconstructie dien je immers rechtstreekse druk te vermijden. Een beha mag in dit geval dus nooit te strak zitten of afsnoeren.


Hierover geven we op de raadpleging steeds specifiek advies.


Veel succes!


Hopelijk kunnen we jou zo alvast op gang zetten bij de keuze van jouw sportbeha na een borstoperatie. Heb je nog vragen? Laat gerust een berichtje achter onder deze post.



Dr. Margot Den Hondt & Dr. Nicholas Wilssens

Comments


bottom of page