top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

Striae of striemen - we hebben ze allemaalOver wetenschap enzo


In onze nieuwe blog nemen we je graag even mee achter de schermen van ons beroep. De handelingen die we uitvoeren aan de operatietafel, de kennis die we tot op vandaag verzameld hebben, het is allemaal gebaseerd op onderzoek en wetenschap. Ervaringen, opinies, studies die teruggaan in de tijd en studies die vooruit kijken, ze worden door artsen en onderzoekers overal ter wereld gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Zo leren we van elkaar. Het aanbod is immens en blijft natuurlijk alleen maar groeien. Men zegt wel eens dat je als arts een leven lang leert, en dat kunnen we alleen maar beamen.


De kwaliteit van gepubliceerde studies is echter niet altijd gegarandeerd. Vaak is het een vak op zich om kritisch de geloofwaardige en correct uitgevoerde artikels er uit te vissen.


Het artikel dat we aan jou willen toelichten, behandelt een fenomeen dat ons allen bekend is; namelijk striemen. In deze studie wordt gekeken welke technieken nu daadwerkelijk een verschil maken. Het artikel verscheen in het belangrijkste wetenschappelijk tijdschrift voor plastische chirurgie ter wereld (PRS Journal). De conclusie van de studie spreekt voor zich. Momenteel bestaat er geen bewijs dat een behandeling tegen striemen werkt. Het geeft ons wel een mooi overzicht welke therapeutische opties er momenteel op de markt zijn.

Wat zijn striemen?


We beginnen bij het begin. Striemen zijn lijnen op je lichaam op plaatsen waar de huid dun of atrofisch is. Ze worden ook wel striae of stretch marks genoemd. Onze favoriete benaming is ‘tiger marks’, omdat ze vaak het resultaat zijn van een grote verandering die je lichaam heeft doorstaan. Denk maar aan zwangerschapsstriemen of de striemen die ontstaan na forse vermagering. Ze zijn het levende bewijs dat je trots kan zijn op jouw lichaam.


Wanneer we striemen onder de microscoop bekijken, is de structuur helemaal anders dan normale, intacte huid. In essentie komt het erop neer dat de huid t.h.v. de striemen dunner is en een andere oriëntatie van de collageen- en elastinevezels heeft. Hoe striemen ontstaan en waarom de ene persoon er meer heeft dan de andere, is nog niet helemaal opgehelderd. Vermoedelijk is het een combinatie van genen, hormonen en mechanische stress (zoals uitrekking van de huid door zwangerschap of gewichtstoename).Striemen en schaamte


We hebben ze allemaal. Toch is het een bron van schaamte voor velen onder ons. Er bestaan een hoop behandelingen die je er van af zouden moeten helpen. Zouden moeten helpen. Want zoals het artikel ons leert, is er op dit moment niet echt een werkzame of definitieve niet-chirurgische behandeling op de markt. Dat is iets wat we wel vaker zien in de chirurgie; als er een heel gamma aan mogelijke behandelingen beschikbaar is, wil dit vaak zeggen dat er niet één heel goede is. Want dan zou natuurlijk iedereen deze behandeling toepassen.


De behandeling van striemen

Als je jouw striemen storend vindt, zal het je natuurlijk worst wezen hoe ze ontstaan. Je wil vooral weten hoe je er vanaf geraakt. Wel; dit is wat er op dit moment zoal beschikbaar is.

  • Zalven met mogelijke ‘werkzame’ stoffen; cacaoboter, olijfolie, ... Een grote studie toonde geen positief effect aan van het preventief smeren van deze producten.

  • Vitamine A / retinoiden. Eén studie toonde een cosmetisch beter effect aan, zonder dat hier onder de microscoop iets zichtbaar van was. Een andere studie sprak dit cosmetisch effect tegen.

  • Siliconen gel. Eén studie toonde een toename van collageen onder de microscoop. De resultaten van het aspect van de striemen nadien werd niet besproken.

  • Chemische peeling. Na een behandeling van zes maanden zouden enkele subtypes van striemen iets minder breed kunnen zijn en zou de kleur ietwat kunnen vervagen.

  • Microdermabrasie kan het uitzicht wat verbeteren.

  • Lasers. Vermoedelijk het beste effect. Er zijn veel types laser beschikbaar dus informeer je goed. Er zijn meerdere sessies nodig en er zijn nadelen aan verbonden zoals pijn, wondjes, veranderingen in de pigmentatie in de huid, ...

  • Radiofrequentie. Ontkleuring zou mogelijk zijn van jonge, rode striemen. Er zijn geen resultaten van lang bestaande striemen.

  • Microneedling. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar er zijn meer studies nodig.


Of striemen wat weggewerkt kunnen worden, is dus afhankelijk van wat voor type striemen je hebt, hoe jong ze zijn, op welke regio van je lichaam ze zich bevinden, ... Veel van deze behandelingen duren lang, omdat ze rekenen op de ombouw van je huid. Dit neemt wel wat tijd in beslag. En uiteraard hangt aan elke behandeling ook een prijskaartje, zeker als meerdere sessies nodig zijn.


Als we één boodschap mogen geven, is dat dat er geen definitieve oplossing bestaat om striemen op een permanente manier weg te nemen zonder nieuwe littekens te maken. Letterlijk striemen wegnemen, kan enkel door ze chirurgisch te verwijderen, zoals de striemen onder de navel worden weggenomen bij een buikwandcorrectie of abdominoplastie. Een belangrijke keerzijde is dat je hiervoor onder het mes moet. Je ruilt de striemen in voor een litteken. Het is dan ook een persoonlijke afweging wat voor jou belangrijk is en hoever je hierin wil gaan.

Het artikel waar we naar refereren:

Borrelli MR, Griffin M, Ngaage LM, Longaker MT, Lorenz HP. Striae Distensae: Scars without Wounds. Plast Reconstr Surg. 2021 Jul 1;148(1):77-87. doi: 10.1097/PRS.0000000000008065. PMID: 34181606.Veel succes met jouw zoektocht en misschien tot binnenkort!

Team Surgic'Art.

248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page