top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

Welke cupmaat heb ik na een borstverkleining?

Dit is misschien we de vraag die we het meest frequent krijgen van vrouwen die consulteren voor een borstverkleining.


De waarheid...


Wist je dat het onmogelijk is voor ons om een exacte cupmaat te voorspellen na een borstverkleining?



Waarom?


Een cupmaat is een relatieve maat, geen vast volume. Een C-cup kan afhankelijk van de lichaamsbouw van de vrouw, een heel ander absoluut volume zijn. Deze tekening toont het wat duidelijker:




Dit zijn drie vrouwen met een C-cup. Als je kijkt naar het volume van de borsten, is dit anders voor elke vrouw, omdat de lichaamsbouw ook anders is.



Gewicht en cupmaat


Men schat dat één cupmaat ongeveer 100 à 300 gram weegt.

Gewicht kan sterk verschillen naargelang de borst voornamelijk uit vet- dan wel klierweefsel bestaat. Klierweefsel weegt meer dan vetweefsel. Bij een klierrijke borst dient er dus veel meer weefsel verwijderd te worden om een cupmaat te zakken, dan bij een vetrijke borst.



Tussenkomst


Er zijn strikte criteria vastgelegd voor de eventuele tussenkomst van het ziekenfonds bij een borstverkleining. Eén van de voorwaarden is dat we minstens 400 gram per borst dienen te verwijderen. We kunnen dit zoals hierboven uitgelegd, dus niet koppelen aan een bepaald aantal cupmaten.



Zwelling


Bovendien is er ook de factor zwelling en bloeduitstorting (blauwe plekken) na de operatie. Zeker in combinatie met een liposuctie, kan dit vrij uitgesproken zijn. De borsten nemen in de maanden na de operatie nog sterk af in volume, eens dit vocht verdwenen is. Ook de natuurlijke druppelvorm van de borst komt na enkele maanden pas echt tot zijn recht.



Veiligheid


We kunnen niet van een G-cup naar een A-cup gaan. Dat is niet veilig.

Als we zeer veel weefsel wegnemen, komt de bloedvoorziening en bezenuwing van de tepel in het gedrang. Hier informeren we je over op de raadpleging. In zeer uitzonderlijke gevallen - bij een zeer grote borst - is het nodig om de tepel los te koppelen van de borstklier en deze als een 'vrij huidtransplantaat' opnieuw vast te hechten hoger op de borst. In de overgrote meerderheid van de gevallen kan de tepel verbonden blijven met de borstklier, maar dienen we steeds de bloedvoorziening te respecteren, en kunnen we de borst niet te extreem uitdunnen.



En wat nu?


We kunnen dus geen beloftes maken. We begrijpen dat dit vervelend is. Wat we wel kunnen doen, is maximaal luisteren naar jouw wensen en dit proberen af te stemmen met wat er veilig haalbaar en mogelijk is. Het primaire doel van een borstverkleining is de functionele last verbeteren (rug-, schouder-, neklast, huidproblemen, ...). Dit is zeker veilig mogelijk.


Wat dan de definitieve grootte betreft; foto's kunnen helpen om aan te voelen waar je naar op zoek bent. We tonen op de raadpleging voorbeelden van het te verwachten resultaat voor een bepaald volume. Anderzijds mogen we ons hier ook niet op blind staren, aangezien elke borst, en elk lichaam anders is. Het belangrijkst is dat we samen in dialoog gaan en zo een weloverwogen beslissing nemen. Hierover geven we op de raadpleging steeds specifiek advies.

Veel succes!


Hopelijk kunnen we jou zo alvast op gang zetten. Heb je nog vragen? Laat gerust een berichtje achter onder deze post. Je kan meer uitleg vinden over een borstverkleining via deze link.


Dr. Margot Den Hondt & Dr. Nicholas Wilssens



2.711 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page