top of page
  • Foto van schrijverMargot & Nicholas

De hybride borstvergroting: een borstprothese gecombineerd met eigen vetweefsel


Niet alleen in de autowereld wint de hybride aan populariteit, ook in de plastische chirurgie duikt deze term meer op. Meer bepaald wanneer men het heeft over borstvergrotingen.


Een borstvergroting of borstaugmentatie is een ingreep die veel aandacht geniet. Kleine borsten - of borsthypotrofie – kunnen een belangrijke impact hebben op het zelfbeeld van een vrouw. Dit kan zich weerspiegelen in bepaalde kledingkeuzes, of het moeilijk vinden om in badkledij rond te lopen.


Over de ideale grootte van borsten valt niet te discussiëren. Als vrouw beslis je immers zelf wat je mooi vindt. Onze rol als professional bestaat er vooral in om je te vertellen wat mogelijk is voor jouw lichaam, wat de beperkingen en risico's zijn, en waar je rekening mee dient te houden bij het maken van deze keuze.


Volume aan een borst toevoegen kan op twee manieren; enerzijds door gebruik te maken van een prothese (dus een lichaamsvreemd materiaal), anderzijds door het inbrengen van lichaamseigen vetweefsel dat op een andere locatie in je lichaam wordt geoogst.


Het vergroten van een borst is echter meer dan alleen maar het volume doen toenemen. Het gaat om het vinden van de perfecte balans tussen het volume, de juiste verdeling van dit volume, de bedekking of huidenvelop, de positie van de borst op de borstkas, de positie van de tepel op de borst, de projectie van de borst, etc. Dat is ook wat deze ingreep voor ons zo interessant maakt.


Waar men in het verleden voor één van beide opties (prothese óf lichaamseigen vetweefsel) koos, wordt er tegenwoordig steeds vaker geopteerd voor een combinatie van beide technieken, om vrouwen nóg beter een op maat gemaakte oplossing aan te bieden.


Het combineren van een prothese en lichaamseigen vetweefsel noemt men een hybride borstvergroting.Een borstvergroting met lichaamseigen vetweefsel (lipofilling) heeft beperkingen


Voordelen van het gebruik van lichaamseigen vetweefsel zijn bijvoorbeeld het natuurlijke gevoel van de borst en de zachte consistentie. Verder biedt deze techniek voor de chirurg ook de vrijheid om volume heel specifiek in bepaalde zones te injecteren. Dat vrouwen op deze manier wat vetweefsel verliezen op andere plaatsen, is natuurlijk mooi meegenomen maar is doorgaans niet de reden waarom voor deze techniek gekozen wordt.


De techniek heeft echter haar beperkingen. Indien een borst vergroot wordt met enkel eigen vetweefsel, is er heel wat volume nodig om een significante vergroting van de borst te bekomen. Vaak dient dit in meerdere sessies te gebeuren omdat we weten dat een deel van het vetweefsel weer verdwijnt. In een wat uitgezakte borst, waarvan het interne bindweefsel-netwerk niet meer stevig is (en dus wat uitgerokken), kan dit vetweefsel ook geen vulling van de bovenpool geven. Het vetweefsel volgt bij gebrek aan steun immers de zwaartekracht en zakt uit naar de onderkant van de borst. Het draagt dus in zekere mate verder bij tot het uitzakken van de borst. Liposuctie (zeker als het om grote volumes gaat) is daarenboven ook niet zonder ongemakken en mogelijke complicaties. Daarbij komt nog dat patiënten die kampen met te kleine borsten niet zelden ook in andere regio’s van het lichaam niet echt een groot overschot aan vetweefsel ter beschikking hebben.


Over een borstvergroting d.m.v. lipofilling of lichaamseigen vetweefsel kan je meer lezen via deze link.De hybride borstvergroting: het beste van beide technieken


Door lichaamseigen vetweefsel te combineren met een prothese kunnen we aan deze beperkingen van lipofilling tegemoet komen. Concreet wordt m.b.v. de prothese de belangrijkste volumetoename en projectie (vulling) van de bovenpool van de borst bekomen. Door het toevoegen van vetweefsel kunnen we een wat kleinere prothese kiezen, afhankelijk van de wensen van de patiënte. Dit betekent ook minder spanning op de huid en dat komt de wondheling ten goede.


Het lichaamseigen vetweefsel wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld de bovenpool en het décolleté wat meer volume te geven, de vorm van de borst te finetunen, eventuele kleine asymmetrieën te behandelen en de prothese van een stevige, beschermende laag te voorzien zodat ze wat minder voelbaar wordt en de borst in haar geheel dus prettiger aanvoelt. Er wordt een meer natuurlijk resultaat bekomen.


Zoals eerder reeds gesteld, zijn er ook wel wat nadelen aan het combineren van twee technieken. Je loopt immers kans op de complicaties van beide ingrepen. Lees dus grondig de bijwerkingen van zowel een borstvergroting met prothesen als lichaamseigen vetweefsel na.


Wens je hierover graag meer info, aarzel dan niet om ons te contacteren.


Veel succes met jouw zoektocht en misschien tot binnenkort!

Dr. Nicholas Wilssens

352 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page